MAJÁK - centrum NRP

Kontaktní údaje:

vedoucí služby: Alena Kážová, DiS.
e-mail: alena.kazova@tu.hk.caritas.cz

Poslání centra MAJÁK

Posláním Centra MAJÁK je prostřednictvím doprovázení poskytovat podporu, poradenství a odbornou pomoc dětem svěřeným do náhradní rodinné péče a osobám, které o ně pečují. Dále pak vést odbornou část přípravy žadatelů na základě zadání krajského úřadu a šířit myšlenku náhradní rodinné péče mezi širokou veřejnost.

Cíle:

• Dítě vyrůstající v podnětném, přijímajícím, bezpečném a stabilním prostředí, které zajišťuje jeho všestranný rozvoj.
  • Dítě zná svou minulost a ví, proč vyrůstá v náhradní rodině.
  • Posilovat vztah dítěte k jeho biologické rodině a zajistit bezpečný kontakt s blízkými osobami, pokud je to v jeho zájmu.
  • Rozvíjet dovednosti a znalosti náhradních rodičů.
  • Pozitivní vnímaní náhradní rodinné péče širokou veřejností.
  • Vyhledávání nových náhradních rodičů a jejich odborná příprava.

Cílová skupina:

• Děti v systému náhradní rodinné péče (do 18 let věku).
  • Osoby pečující o dítě v pěstounské péči (pěstouni, poručníci) a osoby v evidenci (pěstouni na přechodnou dobu).
  • Zájemci a žadatelé o náhradní rodinnou péči.
  • Všechny výše uvedené osoby, které žijí ve:
  • Správním obvodu obcí s rozšířenou působností v Královéhradeckém kraji: Trutnov, Vrchlabí, Jičín, Nová Paka, Jaroměř.
  • Správním obvodu obcí s pověřeným obecním úřadem v Královéhradeckém kraji: Červený Kostelec, Česká Skalice, Hronov.
  • Správním obvodu obcí v Libereckém kraji: Studenec, Horní Branná, Martinice v Krkonoších, Jilemnice, Libštát, Košťálov, Lomnice nad Popelkou, Rovensko pod Troskami, Střihov.
  • Každé dítě, které požádá o ochranu svého života a svých dalších práv dle § 8 ZSPOD.

Osobám, které se na naši službu obrátí, ale nespadají do cílové skupiny Centra MAJÁK, jsou poskytnuty informace a kontakty na jiné možné poskytovatele těchto služeb.

Zásady činnosti:

Nejlepší zájem dítěte

• Při poskytování sociálně právní ochrany pracovníci Centra MAJÁK vždy hledí na zájem a blaho dítěte, ochranu rodičovství a rodiny a vzájemné právo rodičů a dětí na rodičovskou výchovu a péči.
  • Podpora rodiny jako celku, zahrnující spolupráci rodiny biologické i rodiny náhradní.

Partnerství, respekt a tolerance

• Respektujeme jedinečnost, přání a názor klientů, kterým vždy nasloucháme a bereme je jako partnery.
  • Klienti jsou aktivními účastníky při zajišťování svých potřeb a řešení konkrétních situací. Spolupráce, konzultace a kooperace jsou klíčové pro dosažení pozitivních výsledků.
  • Garantujeme rovný přístup ke klientům bez ohledu na jejich původ, víru, pohlaví nebo sexuální orientaci.

Legalita:

• Veškerá naše činnost je vykonávána v souladu s obecně závaznými právními předpisy, etickým kodexem Charity ČR a etickým kodexem sociálního pracovníka.

Profesionalita:

• Všichni pracovníci splňují kvalifikační předpoklady pro výkon své funkce a pravidelně se dále vzdělávají ve specifických oblastech a moderních poznatcích z oblasti náhradní rodinné péče.

Kontakty:

Bc. Marcela Souralová

Bc. Michaela Chlápková

Bc. Marcela Jiřičková

Seznam poskytovaných činností

Oblastní charita Trutnov byla rozhodnutím Krajského úřadu Královéhradeckého kraje pověřena k výkonu sociálně právní ochrany dle § 48 odst. 2 ZSPOD. Výkon sociálně-právní ochrany zajišťují dvě služby OCH TU – Centrum MAJÁK a ZVONEK pro rodinu.

Rozdělení činností v rámci pověření dle § 48 odst. 2 ZSPOD:

MAJÁK – Centrum náhradní rodinné péče

• Vyhledávání dětí uvedených v § 6 (v souladu s §2 odst. 2) ZSPOD.
  • Uzavírání dohod o výkonu pěstounské péče.
  • Zajištění krátkodobého hlídání a respitní péče.
  • Podpora při přípravě a realizaci kontaktu s rodiči svěřených dětí.
  • Zprostředkování psychologické, terapeutické nebo jiné odborné pomoci.
  • Zprostředkování možnosti bezplatného vzdělávání.
  • Poskytování výchovné a poradenské péče osobě pečující, s níž pověřená osoba uzavřela dohodu o výkonu pěstounské péče, při výkonu pěstounské péče a sledování výkonu pěstounské péče.
  • Vyhledávání fyzických osob vhodných stát se osvojiteli nebo pěstouny a jejich oznamování obecnímu úřadu.
  • Pořádání v rámci poradenské činnosti přednášek a kurzů zaměřených na řešení výchovných, sociálních a jiných problémů souvisejících s péčí o dítě a jeho výchovou (§ 11 odst. 1 písm. c)).
  • Poskytování poradenské pomoci osobám vhodným stát se osvojiteli nebo pěstouny související s osvojením dítěte nebo svěřením dítěte do pěstounské péče, zejména v otázkách výchovy (§ 11 odst. 1 písm. d)).
Pracovní doba Úřední hodiny v kanceláři Terénní služba (návštěvy v rodinách)
Pondělí - Pátek Úterý Pondělí - Pátek
8:00 - 17:00 9:00 - 16:00 (nebo dle telefonické domluvy) (dle telefonické domluvy)

Další činnosti Centra MAJÁK

• jednodenní výlety a vícedenní pobyty pro děti,
  • vzdělávání pěstounů (např.: semináře, víkendové vzdělávací pobyty),
  • canisterapie pro děti v náhradní rodinné péči,
  • zprostředkování služeb jako je např. doučování,
  • aktivity seznamující veřejnost s problematikou náhradní rodinné péče,
  • příprava příbuzných na roli pěstouna.

MAJÁKOVINY ke stažení zde: Majákoviny 2019.pdf